Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Motion 2007:60
av Seth Henriksson
 
 
Mobbning i Svenska kyrkan
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta riktlinjer/handlingsprogram mot mobbning i Svenska kyrkan.

Motivering

Statistik

I arbetsmiljöundersökningen tillfrågas de som ingår i urvalet om de varit utsatta för personlig förföljelse genom elaka ord och handlingar från chefer eller arbetskamrater. I den senaste undersökningen angav drygt 9 procent av både män och kvinnor att de varit utsatta för detta. Andelen har ökat något jämfört med mitten på 1990-talet.

http://www.av.se/dokument/statistik/sf/sf2006_13.pdf

Lagstiftning

Arbetsmiljölagen (1977:1160) fastställer klart alla arbetsgivares ansvar för att skapa arbetsmiljöer vilka främjar människors hälsa och välbefinnande såväl fysiskt som psykiskt/socialt.

Tidigare motioner

Motion till ombudsmötet 1996:502 av Per Ronquist om mobbing inom Svenska kyrkan.

Vid 1993 års ombudsmöte behandlades en motion (OMot 1993:505), av samme motionär, om de problem som förorsakas genom förekomsten av mobbing på kyrkliga arbetsplatser. Båda motionerna avslogs av Kyrkomötet.

Utgångspunkten för Svenska kyrkans arbete mot mobbning bör vara den definition som citeras nedan. (Utdrag ur boken Vuxenmobbning i människovårdande yrken, Lillemor R-M Hallberg, Margaretha Strandmark K., Studentlitteratur 2004.)

Definition av mobbning

Flertalet definitioner förespråkar att mobbning innebär upprepade negativa handlingar som utförs målmedvetet och riktas mot en person under en längre tidsperiod. Den person som handlingarna riktas mot befinner sig i ett styrkemässigt underläge gentemot utövaren och har därmed ett begränsat handlingsutrymme. Utövare av de negativa handlingarna kan vara en grupp eller en ensam person, som är aktivt eller passivt uppbackad av flera andra personer. (sid. 17)

Förekomsten av mobbning

Mobbning bland vuxna i arbetslivet är ett utbrett problem, även om exakta siffror av förklarliga skäl är svåra att få fram. Mobbningen utgör ett folkhälso- och samhällsproblem och är i grunden en fråga om kränkning av mänskliga rättigheter och människors lika värde. (sid. 11)

Åtgärder

För att kunna motverka mobbning på ett effektivt sätt behövs ytterligare kunskaper som ökar förståelsen för vad mobbning egentligen är samt hur och varför mobbning initieras och vidmakthålls. Vad som främst krävs för att finna denna kunskap är vilja och mod att se att det destruktiva fenomen som vi kallar mobbning faktiskt finns och pågår mitt framför vara ögon. Vi måste synliggöra mobbning bland barn och vuxna och inte längre acceptera att den pågår. Vi vuxna bär ett ansvar och vi måste vara föredömen för våra barn. Budskapet till både barn och vuxna är att det inte är okej att mobba någon. (sid. 15)

Mål

Vi förespråkar en nolltolerans för mobbning och menar att mobbning på arbetsplatsen kan förhindras. (sid. 153)

Den yttersta tragedin är inte den onda människans brutalitet utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King (sid. 7)

Utdrag ur broschyren Svenska kyrkans arbetsmiljö – för förtroendevalda. Systematiskt arbetsmiljöarbete – ett bra verktyg för förtroendevalda i Svenska kyrkans församlingar och samfälligheter.

http://www.av.se/webbshop/produktsida.asp?pID=735&kID=71

Ansvar

Förtroendevalda – arbetsgivare

Du, som är förtroendevald i kyrkofullmäktige/samfällda kyrkofullmäktige är yttersta representant för församlingen/samfälligheten som arbetsgivare. Fullmäktige ger förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet, framför allt genom budgeten. Du som är förtroendevald i styrelsen ska se till att arbetsmiljölagen följs i pastoratets verksamhet.

Svenska kyrkans arbetsplatser bör vara föredömen i fråga om god arbetsmiljö. Att använda kyrkoavgiften (penningmakten) för att köpa ut anställda kan ju inte vara en lösning på sikt beträffande arbetsplatsproblem skärskilt inte som ekonomin försämras om ännu flera lämnar Svenska kyrkan i framtiden. Vad händer med Svenska kyrkans trovärdighet om dessa utköp av anställda fortsätter?

Uppsala den 23 juli 2007

Seth Henriksson (Kd)

Previous PageAlla motionerNext Page